Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебната сила на зеленчуковите сокове

Лечебната сила на зеленчуковите сокове

AdminAdmin
Администратор
95442k
Плодови Сокове

Както плодовите, така и зеленчуковите сокове са ценен извор на здраве и дълголетие. Независимо от режима на хранене със сурови или преработени храни, приемането на голямо количество растителни сокове е повече от необходимо. Разберете за какво са полезни соковете от зеле, домати и спанак.

Сок от зеле. Тази напитка е много полезна при лекуване на язва на стомаха и дванадесетопръстника. При много хора болките преминават бързо и язвите зарастват. Противоязвеното си действие зелевият сок дължи на големите количества метилметиннинсулфон. Той се съдържа още и в млякото.

Сокът от зеле има в състава си и още не достатъчно изследваният витамин U. Приема се, че лечебният ефект върху язвения процес оказват именно аминокиселините метилметионин, триптофан, както и аскорбиновата киселина, витамин А и К, калиеви соли. В това действие се намесват и хормоните на надбъбречните жлези, на щитовидната жлеза и на други жлези.

Сок от домати

Сок от домати. Доматеният сок е един от най-предпочитаните зеленчукови сокове. Прясно приготвеният доматен сок е с алкална реакция. Той се слави като изключително полезен продукт. Съдържа вещества, подпомагащи обменните процеси в организма. Много добър източник е на желязо, фосфор и калций. В доматите от червените сортове има значителни количества каротин. Добрата новина е, че ценната субстанция не се унищожава и при варене. Доматеният сок съдържа и високи нива на витамин С.

Доматите и доматеният сок имат много добър лечебен ефект при бъбречни болести и хипертония. Дневно може да се приема 700-800 мл сок, който се получава от 1.5 до 2 кг. пресни домати.

Спанак

Сок от спанак. Екстрактът от листния зеленчук обикновено се приема в комбинация със сок от моркови, целина и магданоз. Витаминозният букет има силно изразени лечебни и хранителни качества.

Спанакът има благотворно действие върху цялата храносмилателна система, най-вече върху дебелото черво. Специалисти са на мнение, че всекидневната употреба на до 500 мл сок може да премахне констипация, да излекува тежки състояния на стомашно-чревния тракт само за няколко дни или седмици. Освен това спаначеният сок е полезен и за зъбите и венците.

Спанакът, морковите и червените пиперки са зеленчуците, които съдържат в най-голямо количество витамин С и Е. Някои изследвания сочат, че тези вещества са изключително необходими за безпроблемното износване на плода, тъй като недостигът им е свързан със спонтанни аборти и полова слабост както при мъжете, така и при жените. Липсата на прием на тези зеленчуци причиняват и нарушения в метаболичните процеси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest