Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни сарми с кисело зеле

Постни сарми с кисело зеле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Някои готвят постни сарми само за Бъдни вечер, но истинските ценители ги приготвят и хапват целогодишно"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 малка кисела зелка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кимион - 1/2 ч.л. счукан
  • дафинов лист - 1 сух и натрошен
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • чубрица - на око
  • босилек - сушен, на око
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми.

Загрейте почти цялото олио и запържете накълцания праз. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте малко гореща водичка и разбъркайте, докато леко набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.

Разпределете плънката върху зелевите листа и оформете средни по размер сарми. Подреждайте зелевите сармички в тенджера и накрая ги залейте с останалата мазнина. Притиснете най-отгоре с чиния и ги залейте със зелев сок, докато ги покрие.

Сложете постните сарми да се варят под капак до увиране на ориза и до изпарение на водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
518
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
пробвайте вместо стафиди , сушени сини сливи( без костилки по-добре и по-месести да са)...1или 2 на сърма..няма да съжалявате
24.12.2021 05:00
1
Tsvetina Todorova
Tsvetina Todorova
Станаха страхотни, благодаря!
05.01.2020 23:45
1
marcheva14
marcheva14
Роси, чудесна рецепта, точно с праз-лук се правят тези сарми от кисело зеле, а ако им хвърлиш и една - две шепи стафиди.... още по-хубави и вкусни стават. Поне аз така ги приготвям, но не само за Коледа , а и през другото време.
Мария Детева, на кисело зеле не бих слагала дома за вкус. Не е необходимо , двете неща се "бият" помежду си.
10.01.2017 19:50
8
2
Мария Детева
Мария Детева
Сърмите стават по-вкусни без праз, с нарязани на ситно пресни гъби печурки и един ситно нарязан домат за вкус. Киселото зеле трябва предварително да преседи поне 2 часа във вода.
24.12.2015 16:28
7
8
Дидка
Дидка
Малко преди да се свали от котлона разбийте 3-4 яйца с щипка копър и изсипете при сърмите на тънка струйка.Леко разклатете съда с сърните за да иде сместа навсякъде. Така е по вкусно!
16.01.2015 21:22
3
8
1
Покажи всички подкоментари